We are still open

Kære Krage

”Children’s library. We are still open.”

Arket er klistret fast på indersiden af en glasdør i en lille smøge. Høje råb får Mågen til at vende blikket opad, hvor håndværkere balancerer på et skrøbeligt stillads. Det er svært at tro, at der under stilladset gemmer sig et childrens library. Det eneste i en mellemstor engelsk kystby. Men på den anden side af glasdøren befinder vi os i et højloftet lokale, der minder om venteværelset til tandlægen, bare udstyret med lidt mere læsestof; 4-5 lave reoler med bøger. To bibliotekarer sludrer. En mor trawler bogrygge, og teenagedatteren bladrer halvt liggende i en sækkestol.

Min ældste søn på 13 stiller sig passivt med hænderne på hofterne. Jeg er omvendt optændt af at opfylde min del af den skriftlige kontrakt med drengens kommende skole: Minimum 20 minutters daglig læsning.

”This boy needs a book”, siger jeg til en af bibliotekarerne.

Hun nikker venligt, og med en fejende håndbevægelse mod et par reoler svarer hun: ”There should be something here”.

Min søn finder en bog med en fodboldspiller udenpå. Jeg plukker en håndfuld. Vi scanner selv bøgerne ved en maskine og skynder os væk fra stilladserne.

Bortset fra at danske biblioteker både rummer voksen- og børneafdelinger, flere farvede hynder, store skærme, hvor man kan spille computerspil, ser jeg i princippet ikke den store forskel. Biblioteket – worldwide – er en uddøende institution. Eller sagt med håb: Den er under ombygning.

Mågen holder uendelig meget af god litteratur og har derfor også en svaghed for biblioteker. Men jeg er – indrømmet – hverken nostalgiker eller romantiker. Jeg har flere gange i mit liv smidt store dele af min bogsamling ud (shame on me). Når jeg træder ind på et bibliotek, har jeg som regel en mission. Jeg skal hente en bog til mig selv, der allerede er bestilt over nettet, eller jeg skal finde en bog, der kan få mine børn til at forstå, hvorfor det er så fantastisk at læse. Spinatfuglene skal ikke klatte, men pege fremad. Jeg har ofte prøvet at udtænke den rette vej for bibliotekerne, altså forstået som de fysiske bygninger fyldt med sider holdt sammen af pap. Det er svært. Hver gang når jeg blot til at konstatere, at fremtiden i hvert fald ikke ligger i dukkeudstillinger og strikkeklubber.

Min søn på 13 rummer forklaringen. Selv om han elsker at spille x-box og være på sociale medier, er han ikke fortabt i spinatfuglenes øjne. Staklen er blevet indoktrineret fra ganske lille. Fået læst højt. Oplevet den vidunderlige selvforglemmelse det var at følge Robin og hans mænd i Sherwoodskoven eller den gamle hvide hval i verdenshavene eller drengen Harry på troldmandsskolen. Han kan lide historier, men han er til gengæld fuldstændig uforstående over for, at vi skal cykle (!) til et lille bibliotek, holdt oppe af stilladser, når alt kan komme til iPaden på et nanosekund. Hjemme på øverste etage i vores lejede rækkehus prøver vi drengens vej. På iPad. Det er en sti med mange fristelser. Bøgerne står side om side med vennerne på Facebook og Fifa og you name it. Men den lille tavle er hans, det er hans verden, og måske, måske, er der også noget fascinerende ved at læse på iPaden, så vi finder hjemmesiden. Logger ind med nyt brugernavn. Surfer rundt. Finder ud af, at vi skal bruge en anden app til at læse. Downloader. Bekræfter på mail. Opretter nyt brugernavn til app. Og endelig: Søger efter bøger. Forvirres godt og grundigt. Var det ikke samme oplevelse, sidste gang vi var på eReolen, eller var det Ebib eller? Men hey, man kan filtrere, så der kun er bøger til children.

94 styks. 74 tilgængelige. En del mangler coverfotos. Nogle ligner lydbøger. Sønnike er et helt andet sted. Mågen insisterer og downloader ”Arrrrrgh! Slimosaur!” som indledes med ordene:

”Long, long ago. Really ages ago.”

Selv om det kan lyde kynisk, Krage, er jeg ikke så bekymret for vores gode, gamle fysiske biblioteker med tusindvis af bøger ryg mod ryg. Deres ende er alligevel nær. Jeg er til gengæld rigtig bekymret for, at vi er ved at miste en hel generation af læsere, fordi fremtidens digitale ditto stadig er langt ude i fremtiden.

 

Hastings Children's library

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

XHTML: You can use these tags <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>